2010/05/28

Екскурзоводска беседа за град Пловдив

Екскурзоводска беседа за град Пловдив


Днес, 8 май (събота) ще направим пешеходен тур на стария град на Пловдив. Денят е слънчев и топъл, което е благоприятно за нашата разходка.
9.00 часа, площад Централен, пред хотел Тримонциум. 10 човека, на възраст между 25-45 години, от различни краища на България.
Днес ще ви запозная с един уникален град, запазил в себе си история от няколко епохи на Античност, Късно Средновековие и Възраждане. Вие ще видите забележителни архитектурни постройки, музей и галерии, възрожденски къщи, религиозни храмове. От Античността това са Античния театър, Античния стадион и Античния форум. От Късното Средновековие ще видите Джумая джамия, а от Възраждането ще ви покажа катедрален храм “Света Богородица”, православна църква “Константин и Елена”, православна църква “Света Неделя”, къщата на д-р Стоян Чомаков с постоянна експозиция “Златю Бояджиев”, къща Недкович, къщата на пловдивския търговец Аргир Коюмджиоглу, в която днес се помещава Етнографския музей; Балабановата къща и къща Хиндлиян.
Нашият маршрут ще започне от тук хотел Тримонциум - катедрала “Света Богородица” - Античния театър - къща “Златю Бояджиев” - църква “Константин и Елена” – Хисар капия - къща Недкович - църква “Света Неделя” - Етнографския музей - Балабанова къща - къща Хиндлиян - Джумая джамия – паметник на Филип II Македонски - Римски стадион – Римски одеон – Цар Симеоновата градина.
Но преди да видим всичко това ще ви разкажа малко за град Пловдив и неговото възникване.
Пловдив се намира в Южна България, разположен на двата бряга на река Марица. Благодарение на благоприятните климатични условия и географското му положение са съдействали за неговото възходящо развитие през всички исторически епохи.
Тук траките първи създават върху трихълмието укрепено селище, наречено от тях Евмолпия (сладкозвучен, на митичния тракийски герои, цар и певец). По- късно, през 342 г. пр.н.е. градът е завладян от сина на Александър Велики - Филип II и е преименуван на Филипополис (град на Филип), които го обгражда със здрави крепостни стени. През IV век градът е завладян от византийци. След това римляните го наричат Тримонциум (град на трите хълма). Започва масово строителство и града се разраства в низината. Достига своя икономически и културен връх.През VI век от славяните, които възприемат тракийското име Пулпудева, но го наричат Плъпдив, Пълдин и Плоудин, от където произлиза и днешното име Пловдив.
След създаването на Първото българско царство Пловдив се оказва пограничен град и се видят ожесточени битки с Византийската империя. За първи път през 812 г. хан Крум завладява Пловдив, но официално е включен в пределите на българската държава от хан Маламир (третия син на хан Омуртаг) през 834 г. След това минава през още няколко хана, като окончателно града изменя етнически и културен облик.По време на кръстоносните походи, градът е опожарен. Възстановен е от византийския император Исак Ангел, а след основаването на Второто българско царство, града е в пределите на България до смъртта на цар Иван Асен II през 1241 г. След това, средата на XIV век е завладян от турците, които го наричат Филибе. Започва ново масово строителство и вече става град на търговци и занаятчии. Като разрушават крепостните стени, защото смятат, че няма опасност от повече атаки. През първата половина на XIX век Пловдив става голям икономически център. По суша или с шлепове по пълноводната тогава река Марица, стоките от града стигали до Солун, Енес и Истанбул и оттам поемали към целия свят.
През 1839 г. в града е открито първото българско училище.
Малко преди Освобождението,вечерта на 16.I.1878г.ескадронът на кап. Бураго преплува р.Марица и обръща в бяг щаба на Сюлейман паша,прекъсвайки вечерята му.
Пловдив влиза в новата българска история с приноса си в две посоки: развитието на националната култура и борбата за църковна независимост.
През 1888г. е построена ЖП линията София – Пловдив. По- късно града е домакин на международно изложение, което днес е Пловдивския панаир. По това време е открита и първата в България пивоварна фабрика, която произвежда и до днес “Каменица”. В началото на ХХ век Пловдив израства като голям промишлен и търговски център със силно развита лека и хранително-вкусова промишленост. Изграден е и парк за отдих - Цар Симеоновата градина с редки видове растения. Изградено е и място за спорт – Гребен канал (гребната база), построен по международни стандарти и които кандидатства да бъде домакин през 2012 г. на световното първенство по гребане.
На територията на Стария град се намират 9 църкви. В момента се намираме на катедралната църква “Света Богородица”. Построена е през 1844 г.Тук за първи път и като цяло в България, на 25 декември 1859 г. била отслужена литургия на български език. След Освобождението се пристроява при западния вход на катедралната камбанария в стил руски класицизъм, внушителна триетажна кула с купол.
След това минаваме през двора на музикалното училище и стигаме до Античният театър. Построен в началото на II век , по времето на римския император Траян. Побирал е от 5 до 7 хиляди зрители. Сцената е била украсена с фризове, корнизи и статуи. Днес разполага с 5 000 седящи места. Провеждат се редица културни мероприятия, сред които Верди фестивал, Международния фолклорен фестивал, театрални и оперетни постановки, концерти и тържества.
Къща “Златю Бояджиев” е построена през 1860 г. Д-р Стоян Чомаков е един от първите дипломирани лекари преди Освобождението. След това къщата е предоставена от наследниците за резиденция на цар Фердинанд. Откроява се със своята архитектура, принадлежаща към неокласицизма. От вътре е богато украсена с дърворезбовани "слънца" и други мотиви.
Църква "Св. Константин и Елена" е най-древният православен храм на Пловдив. Разположен е върху руините на античната крепост. Иконостасът му е изработен във Виена от българския майстор Йоан Пашкула.Резбата му е в бароков стил, покрит с полихром и злато. Голяма част от иконите са изрисувани от видни български иконописци. До църквата се намира Хисар капия, крепостна порта от римската епоха. Поверието гласи,че които мине през портата, това което си пожелае истински се сбъдва.
От външната страна на източната порта е оформен малък живописен площад, ограден от църковните оградни зидове, фасадата на Куюмджиевата къща, в която днес се помещава Етнографския музей. С богата материална и духовна култура на Пловдивския край. Таванът е богато украсен с дърворезба и стенописи. В двора на къщата се провежда Международният фестивал на камерната музика.
Къща Недкович, също със забележителна архитектура, богато декорирана отвън и отвътре. Тук се помещава “Старинен градски тип”, наредба на богати пловдивски домове от ХХ век. Също така мебели и вещи на фамилия Недкович.
Балабановата къща е построена в началото на ХІХ век. Тя е с неповторим интериор. Таванът също има богато украсена дърворезба. Днес тук се провеждат изложби, театрални постановки, концерти, творчески и делови срещи.
Къща "Хиндлиян", посторена е през 1835-1840 г. и е най-богато украсената от запазените пловдивски възрожденски къщи.
След това се отправяме към площад Джумая. Тук се намира главният мюсюлмански храм в Пловдив - Джумая джамия. Построена през II век върху разрушената от османците църква “Света Петка”. От вътре има богата стенописна украса. На един от ъглите и е изграден слънчев часовник – точен и до днес.
Западно от Джумая джамия, пред площада се издига паметник на Филип II Македонски. Под него се вижда част от Римският стадион, които се простира под цялата главна търговска улица на Пловдив. Размера на стадиона е хиляда римски стъпки дължина (това се равнява на 250 на 74 метра). Има 14 реда мраморни седалки като са декорирани с релефни подпори, издялани във формата на лъвски крак. Провеждали са се много игри, както и надбягвания с колесници.
В другия край на главната търговска улица се намира Римския Одеон, които е построен през II- V век . Това е вторият или малкият античен театър, разполагащ със седалки за 350 зрителя.
Преди да завършим нашата разходка ще минем през Цар Симеоновата градина. Създадена от швейцареца Люсиен Шевалас 1840 – 1921 г. с редки растителни видове.
Сега е ред да ви пожелая лек и успешен ден и до нови срещи. Надявам се, че сте останали с прекрасни спомени и снимки, на едно място изпълнено във времето с романтика, живописни калдъръмени улички, с музей, галерии, интересни стари къщи, красиви храмове, богат растителен парк.
С вас беше екскурзовод Д.Н.

Екскурзоводска беседа за Цигов чарк

Екскурзоводска беседа на курортен комплекс

Днес ще видим един български планински курорт. Нашият маршрут е Пловдив – Пазарджик – Цигов чарк.

Тръгваме в 9.00 часа от централна ЖП гара Пловдив. В 9.45 часа пристигаме в град Пазарджик. След това се отправяме по пътя за град Батак.

Цигов чарк се намира на югозападния бряг на язовир „Батак“, който е третия по големина язовир в страната. Той е на 7 km от град Ракитово и на 7 km от град Батак,на 19км от Велинград и на 36 км от Пазарджик.

Разположен в обширна открита местност със средна надморска височина 900-1100 метра брега на живописния язовир Батак в Западните Родопи. Родопите е планина в България и Гърция, част от Рило-Родопския масив. Западните Родопи са по-голямата и по-високата част на планината. Като цяло Западните родопи се поделят на две части: Дъбрашко-Баташка (западна) и Переликско-Преспанска (източна). В първата част най-висок е връх Голяма Сюткя (2186 м), а в втората е първенецът на Родопите в рида Мурсалица - Голям Персенк 2191 м. На запад се разполагат Чепинска, Баташка и Доспатска котловина, а на изток високите Чепеларска и Смолянска котловина, както и малката Хвойненска котловина.

Това уникалното местоположение прави курорта идеално място за туризъм през цялата година. В околността са разположени множество хижи и хотели където можете да отседнете сред красотата и кристално чистият въздух на Родопите. Основната леглова база (около 17 000) е във вилите и хотелските комплекси тип "еднофамилни къщички". Курорта е от типа семейно развлекателен комплекс. Има развит "пазар", хранителни магазини и множество малки заведения, те се конкурират с луксозните ресторантски и бар комплекси в хотелите.
През лятото брега на язовир Батак е привлекателно място за любителите на къмпинговите летувания, защото можете да разположите каравана или палатка в обозначените местности
За любителите на зимните спортове, курортът предлага алпийска ски-писта (1200 м) и писта за ски-бягане (20000 м). Едната е до контра-стената на язовира, а другата е на пътя от Ракитово за Батак около два километра след разклона за центъра на к.к. тя има ски-влек , ски-гардероб, пластмасови шейни, чук и гек и ски-учители.
Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600 м. Денивелацията на пистата е около 100 м, което я прави подходяща за начинаещи и средно напреднали. Осветена е и дава възможност за постоянна експлоатация през денонощието. Има ски гардероб, предлагат се и моторни шейни.
Предстои изграждането на още четири ски-писти, писти за сноуборд (халфпайп) и за моторни шейни и ски-влек, което е най-големият проект на общината. Положението на ски-писта “Батак” е такова, че позволява на снежната покривка да се задържа от ноември до април, а от горната точка на ски-влековете се открива невероятна гледка към язовир Батак. Осъществяването на проекта ще превърне Батак в един от най-модерните ски-центрове на България. Това е един прекрасен курорт, който предлага отлични възможности за лов и риболов, водни спортове и забавления.

Интересът на инвеститори в региона е осезателен. Пред старта на изграждането си са доста мащабни проекти - хотели, луксозни вилни селища с паркинги, ресторанти, басейни и всички удобства за туристите.

Благодаря ви за времето което прекарахме заедно и се надявам, че сте си изкарали хубава ваканцията в планината. Лека и успешна седмица и до нови срещи.

С вас беше екскурзовод Д.Н.