2010/05/28

Екскурзоводска беседа за Цигов чарк

Екскурзоводска беседа на курортен комплекс

Днес ще видим един български планински курорт. Нашият маршрут е Пловдив – Пазарджик – Цигов чарк.

Тръгваме в 9.00 часа от централна ЖП гара Пловдив. В 9.45 часа пристигаме в град Пазарджик. След това се отправяме по пътя за град Батак.

Цигов чарк се намира на югозападния бряг на язовир „Батак“, който е третия по големина язовир в страната. Той е на 7 km от град Ракитово и на 7 km от град Батак,на 19км от Велинград и на 36 км от Пазарджик.

Разположен в обширна открита местност със средна надморска височина 900-1100 метра брега на живописния язовир Батак в Западните Родопи. Родопите е планина в България и Гърция, част от Рило-Родопския масив. Западните Родопи са по-голямата и по-високата част на планината. Като цяло Западните родопи се поделят на две части: Дъбрашко-Баташка (западна) и Переликско-Преспанска (източна). В първата част най-висок е връх Голяма Сюткя (2186 м), а в втората е първенецът на Родопите в рида Мурсалица - Голям Персенк 2191 м. На запад се разполагат Чепинска, Баташка и Доспатска котловина, а на изток високите Чепеларска и Смолянска котловина, както и малката Хвойненска котловина.

Това уникалното местоположение прави курорта идеално място за туризъм през цялата година. В околността са разположени множество хижи и хотели където можете да отседнете сред красотата и кристално чистият въздух на Родопите. Основната леглова база (около 17 000) е във вилите и хотелските комплекси тип "еднофамилни къщички". Курорта е от типа семейно развлекателен комплекс. Има развит "пазар", хранителни магазини и множество малки заведения, те се конкурират с луксозните ресторантски и бар комплекси в хотелите.
През лятото брега на язовир Батак е привлекателно място за любителите на къмпинговите летувания, защото можете да разположите каравана или палатка в обозначените местности
За любителите на зимните спортове, курортът предлага алпийска ски-писта (1200 м) и писта за ски-бягане (20000 м). Едната е до контра-стената на язовира, а другата е на пътя от Ракитово за Батак около два километра след разклона за центъра на к.к. тя има ски-влек , ски-гардероб, пластмасови шейни, чук и гек и ски-учители.
Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600 м. Денивелацията на пистата е около 100 м, което я прави подходяща за начинаещи и средно напреднали. Осветена е и дава възможност за постоянна експлоатация през денонощието. Има ски гардероб, предлагат се и моторни шейни.
Предстои изграждането на още четири ски-писти, писти за сноуборд (халфпайп) и за моторни шейни и ски-влек, което е най-големият проект на общината. Положението на ски-писта “Батак” е такова, че позволява на снежната покривка да се задържа от ноември до април, а от горната точка на ски-влековете се открива невероятна гледка към язовир Батак. Осъществяването на проекта ще превърне Батак в един от най-модерните ски-центрове на България. Това е един прекрасен курорт, който предлага отлични възможности за лов и риболов, водни спортове и забавления.

Интересът на инвеститори в региона е осезателен. Пред старта на изграждането си са доста мащабни проекти - хотели, луксозни вилни селища с паркинги, ресторанти, басейни и всички удобства за туристите.

Благодаря ви за времето което прекарахме заедно и се надявам, че сте си изкарали хубава ваканцията в планината. Лека и успешна седмица и до нови срещи.

С вас беше екскурзовод Д.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар